“Hay un ráton en mi habitacion.” Het universum geeft mij vandaag voldoende gelegenheid mijn Spaanse woordenschat te vergroten. Uitgerekend hier waar men amper Engels spreekt houdt een rondrennende muis ons de hele nacht wakker. Om middernacht klapt de kleine druktemaker de klep van de WC dicht om vervolgens vlak naast mijn hoofd heen en weer te rennen. Steeds als we het licht uitdoen horen we hem rondtrippelen zodat we genoodzaakt zijn de rest van de nacht met het licht aan te ‘slapen’. In de verder aardedonkere jungle, betekent een verlichte doos van gaas Mekka voor alle insecten uit de wijde omtrek. Op het geluid van tegen horgaas botsende insecten vallen we af en toe onrustig in slaap.
Nog voor het ontbijt besluit ik stampij te maken. We sliepen al vaker in de wilde natuur en zolang men voor een dichte gaasdoos zorgt hebben wij al het comfort dat we nodig hebben. Hier ontbreken meer kleine blijken van aandacht, waardoor ik de liefde die Amanda, Julia en Elvira in hun gastverblijven stoppen verschrikkelijk mis. Maar leg die nuance maar eens uit in het Spaans. Op de een of andere manier lukt het me, want we krijgen per direct een andere beestdichte kamer die WiFi heeft, tien keer schoner, twee keer groter is ook.
Bij de start van onze ‘Grote bomenwandeling’ kan ik ons nachtelijke avontuur nog maar moeilijk van me afschudden. Onze gids spreekt amper Engels en de Italianen die ons vergezellen geen Spaans. Maar wat hij aan woorden mist maakt hij goed in ervaringen. Als hij de machete uitsteekt om hulp te vragen bij het doorklieven van een paranoot-noot stuif ik de DEET-sprayende Italianen voorbij en hak er lustig op los. We hangen als Jane in de lianen en schommelen soepeltjes in de jungle-schommel. Dan ritselt er iets in het struikgewas, een zwart, harig geval springt van boom naar boom. Als hij even stilzit zie ik voor het eerst een tamarin in het wild. In mijn grote plaatjesboek over de evolutie van primaten en de mens in het bijzonder, zag ik dit halfaapje temidden van vele andere breedneusapen, de apen van de nieuwe wereld.
Als kind was ik al dol op boeken over natuur in verre oorden. Ik droomde van de plekken waar de exotische planten en dieren op de plaatjes leefden. Dat dromen doe ik nog steeds, maar nu ik volwassen ben maak ik er soms ook zomaar eentje waar. En na extreem veel ongemak zweeft er zomaar een droompje van boom tot boom. De gids vouwt een zoekkaart open om ons deze specifieke soort aan te wijzen….en dan zie ik hem….onze muis van vannacht.
Ik vond hem er al vreemd uitzien voor een muis, aan de grote kant en een te lange staart. Maar ja, wat weet ik van de knaagdieren hier in de jungle. Even vloog de gedachte aan een rat voorbij….nee, die trippelen heel anders. Op de verfrommelde zoekkaart staart hij me aan, de bamboe-rat die ons uren wakker hield. Elena, die ons verhaal geduldig en vol begrip aanhoort, vertelt me later als we eindelijk even kunnen bellen dat dit een zeldzaam dier is waar men nog maar weinig van weet. Gaaf! Die heb ik dus een hele nacht mogen observeren, David Attenborough zou jaloers op me zijn. Als voorproefje op de wetenschappelijke publicatie meld ik alvast dat de bamboe-rat loopt als een muis, zich verstopt in het plafond, niet maalt om wat mensen in de buurt en wegblijft van licht.
Wie weet heb ik een van de laatst in het wild levende exemplaren gezien….mijn hoofd droomt door. Veel ontdekkingen zijn immers per ongeluk gedaan. Het verschil tussen een grootse ontdekking en een als mislukking afgeschilderde ervaring, is de observator. Als Alexander Fleming na zijn vakantie de onbedoeld, met penicilline besmette bacterieplaten op zijn bureau zo in de prullie had gemieterd was ik 24 jaar geleden gestorven aan een doorgebroken ontsteking van mijn blindedarm.
Ik ben altijd al meer een Alexander geweest. Dus een doorwaakte nacht, drie teken in mijn met DEET-doordrenkte been, lange mouwen en broekspijpen bij 32 graden en honderden muggen om ons heen zijn geen mislukt experiment, maar een grootse ontdekking. Die van de zeldzame bamboe-rat.
Verstuurd met twee uitgekomen dromen
Maak jouw eigen website met JouwWeb