Roald

Gepubliceerd op 4 augustus 2024 om 20:14

Na een verrassend goede nachtrust rek ik me uitgerust uit. Ons appartement ligt vlakbij het centrum van Cardiff en haar levendige uitgaansscène. Dus vlak voordat ik voor de TV in slaap val, leg ik mijn oordopjes vast klaar. Ik ronk door tot het ochtendgloren. Deze stad is vroeg uitgefeest en kruipt aangeschoten tijdig onder de wol.  

 

Gisteravond werden we nog door twee ongelooflijk beschonken jongedames aan de praat gehouden. Superschattig en licht zorgelijk. Een pure ontmoeting waarin zij minstens vijf keer, in het kwartier dat onze paden elkaar kruisen, de draad volledig kwijt raken. Ik hoop dat ze de rest van de avond net zulke lieve mensen als wij tegenkomen. Niet iedereen draagt hetzelfde lot.  

 

Na heel erg lang ontbijten besluiten we de benen vandaag eens goed te strekken met een wandeling naar Cardiff Bay. Daar ontdek ik tot mijn grote vreugde dat dit de geboorteplaats is van Roald Dahl, de schrijver van mijn favoriete boek Sjakie en de chocoladefabriek. En de GVR en Mathilda en De Heksen. Hij hield ook van schrijven. Net als ik. En hij hield zijn hele leven een bepaalde keurige, ontwapenende ondeugendheid. Net als ik. Dus maak ik foto’s van Frieda die tussen de kleine kinderen over een grote krokodil balanceert. Wie zijn kinderlijke fantasie koestert, blijft jong van geest.

 

Wie nieuwe talen leert ook. Mijn blik blijft hangen op elk verkeersbord. 'Diwedd y llwybr’ betekent einde fietspad. Nu nog uitvinden hoe je al die medeklinkers achter elkaar uitspreekt. Komt wel, ik hou wel van een uitdaging. Dus pakken we er na onze wandeling een hike rond de baai bij. Prachtig, vooral de sluizen die zeker 10 meter hoogteverschil tussen de baai en de zee-arm overbruggen. Wat een machtige, rood-wit-blauwe uitvinding. Als we daar toch eens patent op hadden aangevraagd...

 

Moe en hongerig vallen we voor het eerste terrasje in de baai. In de avondzon, het blijft maar mooi weer, kijkt Frieda hoe de Nederlandse waterpolodames Canada kloppen. Gisteren juichten we uitgelaten midden op straat toen Femke een ongekend sprintje trok. Cardiff trekt er nog geen wenkbrauwtje voor op. Men houdt hier wel van een verschilletje. We vissen hier alle krenten uit de Engelse pap.

 

Verstuurd met 15.000 stappen op de teller